Nakład wyczerpany
Katalog książek
Teoria pola dla elektryków
Łobos T., Łukaniszyn M., Jaszczyk B.
Teoria przejść fazowych. Wybrane zagadnienia
Gonczarek R.
Teoria sprężystości i plastyczności
Gabryszewski Z.
Nakład wyczerpany
Termochemia halogenków lantanowców i związków tworzących się w układach halogenki lantanowców-halogenki litowców
Rycerz L.
Termodynamiczne aspekty stosowalności mieszaniny węglowodorów nasyconych do realizacji obiegów lewobieżnych
Białko B.

Poprawa efektywności urządzeń chłodniczych, zmniejszenie energochłonności, obniżenie kosztów inwestycyjnych oraz niwelowanie degradacji środowiska związanej z ich użytkowaniem należą do podstawowych zadań podczas projektowania i budowy instalacji tego typu. Analiza czynników obiegowych stanowi ważny element przygotowań urządzenia do eksploatacji.
W monografii omówiono właściwości termodynamiczne i możliwości wykorzystania czynników naturalnych do realizacji obiegu lewobieżnego.
Termodynamiczne podstawy obiegów chłodniczych i kriogenicznych
Białko B., Królicki Z., Zajączkowski B.

Współcześnie w każdej dziedzinie życia wykorzystywane są urządzenia chłodnicze, a chłodnictwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się dyscyplin wiedzy, nauki i techniki. Każdy z nas ma kontakt z łańcuchem chłodniczym produktów spożywczych, którego poszczególnymi „ogniwami” są: obróbka, konserwacja, przechowywanie i transport żywności (od domowych chłodziarek, lad chłodniczych, hal supermarketów przez samochody, kontenery i wagony chłodnicze do wielkich chłodni składowych i dystrybucyjnych).